Miskraam
| Oorzaak
Een miskraam wordt meestal veroorzaakt door een aanlegstoornis die ontstaat bij de bevruchting. Deze aanlegstoornis is zelden erfelijk bepaald en heeft meestal geen gevolgen voor een eventuele volgende zwangerschap. Lichamelijke inspanning zoals vrijen, vallen, fietsen of sporten kunnen geen miskraam veroorzaken.
| Symptomen
Een miskraam begint meestal met vaginaal bloedverlies.
Vaginaal bloedverlies in de eerste 16 weken van de zwangerschap komt voor bij 20% van de zwangeren. Bij de helft van de zwangeren houdt het bloedverlies na een paar dagen op en gaat de zwangerschap normaal verder. Bij de andere helft blijft het bloedverlies bestaan en kan er sprake zijn van een miskraam. Uiteindelijk eindigt één op de tien zwangerschappen in een miskraam.
Naast vaginaal bloedverlies gaat een miskraam meestal gepaard met buikkrampen. Deze buikkrampen zijn te vergelijken met menstruatiekrampen en worden veroorzaakt door het afstoten van het vruchtje en het baarmoederslijmvlies.
| Verloop
Meestal verloopt een miskraam spontaan. Het verlies van vaginaal bloed neemt binnen enkele uren -of dagen toe en kan kortdurend en hevig zijn. De hoeveelheid bloedverlies is te vergelijken met je menstruatie, maar kan meer zijn. Je verliest het vruchtje in de vorm van stolsels en weefsel. Het bloedverlies neemt daarna snel af en houdt na enkele dagen op. Soms verlies je nog enkele weken een beetje bloed. Dit is normaal.
In enkele gevallen wordt er op de echo ontdekt dat het embryo niet meer leeft, terwijl er nog geen bloedverlies is geweest. Als dit het geval is, kan je ervoor kiezen om een spontaan verloop af te wachten. Meestal komt de miskraam binnen enkele weken nog spontaan op gang. Afwachten is medisch gezien verantwoord en heeft geen gevolgen voor een eventuele volgende zwangerschap.
Wij kunnen je ook doorverwijzen naar de gynaecoloog. Hij of zij kijkt met jou welke behandeling het beste gestart kan worden:
- Misoprostol: Dit is een medicament waardoor de baarmoeder gaat samentrekken en het vruchtje uitgedreven wordt. Het verloop is verder te vergelijken met een spontane miskraam.
- Curettage: Dit is een korte ingreep waarbij de baarmoeder onder algehele verdoving wordt leeggemaakt. Je kan meestal dezelfde dag weer naar huis. Als alle weefselresten zijn verwijderd, houdt het vaginaal bloedverlies meestal na een paar dagen op. Bij een curettage is er een kleine kans op een complicatie (perforatie/verkleving) waardoor verdere behandeling nodig is.
| Herstel
Je lichaam herstelt zich meestal snel na een miskraam. Wanneer het vaginaal bloedverlies is gestopt, is je lichaam voldoende hersteld en kan je opnieuw zwanger worden. Je menstruatie komt meestal na 4-6 weken weer op gang.
Het emotionele herstel kan langer duren. Iedereen verwerkt een miskraam op zijn en haar eigen manier. Neem de tijd om je gevoelens te verwerken en praat erover.
| Contact opnemen
Wanneer er vragen zijn of wanneer je ongerust bent mag je altijd contact met ons opnemen. Wij zijn 7 dagen per week te bereiken op ons telefoonnummer: 06 – 251 385 61
Neem direct telefonisch contact op indien:
- Het bloedverlies erg hevig is en niet meer op te vangen is in een maandverband, zeker bij klachten van ‘sterretjes zien’ of duizeligheid
- De buikpijn toeneemt en voortdurend aanwezig is
- Je koorts hebt (hoger dan 38 graden celcius)
Contact
9403 GR Assen
06 251 385 61
Praktijkassistente:
06 250 723 93
Volg ons
Aangesloten bij
VSV-Assen
Contact
Hoekbree 1D
9403 GR Assen
06 251 385 61
Praktijkassistente:
06 250 723 93
Volg ons
Aangesloten bij
Aangesloten bij
VSV-Assen